♥LOVELY Followers ♥

Wednesday, March 23, 2011

82 # : Review : Contact lenses Enhance Ur beauty

Hye darls,

Another quicky update,

Ramai mantan bride yang review tentang penggunaan contact lenses. Bagi yang tak pernah pakai contact lense cam Syafa ni memang zero tak tau apa2 pasal contact lense.
Risau tentang apa?
---takut bateria
iye laaa bab mata ni, permata oii..rosak mata sebelah tak ke risau.( dengar banyak kes pasal cedera kornea laa, jangkitan bole buta kan mata laa..huhu seram dengar)
---tak pandai pakai
langsung tak pernah pakai, mau amik masa sejam nak tenyeh masuk dalam mata..haha
--- tak tau kat mana nak cari lense colour bling bling lawa2 tu.

Nak dijadikan crita Syafa terjumpa satu booth kecil kat tesco. This amoi jual contact lense kaler2 tu.Waaa, memang dah lama cari contact lense kaler2 ni. Kalau kat kedai cermin mata mahal. So teros excited tanya macam2.

Alhamdulillah pada hari majlis Syafa pakai contact lense bagi nampak mata besar cam Anime tu.hehe
Nak tengok picca?meh meh

Tak nampak?Zoom dekat sket...


Picca credit to my OP

Besar kan mata Syafa? hehe.Syafa pilih contact lense jenis Anime warna Hazel untuk Majlis Akad Nikah. Ni sebab nak bagi mata cheq yang kecik ni nampak besar skit. Memang banyak membantu sebenarnya contact lense ni.Bukan shj menaikkan seri wajah. Contact lense bantu kita nampak lebih ceria bercahaya.(mata letih tak nampak ai tell u! ) ^__^

Tips Syafa dari pengalaman pertama kali memakai contact lense :-
  • boleh beli apa2 sahaja jenis/ jenama contact lense (Syafa pakai Super Barbie Hazel) yang penting Solution untuk contact lense kena beli jenama yang bagus.
  • Sila cuci tangan bersih2 sebelum nak pegang lense.
  • If 1st time pakai sila cuba biasa kan memakai beberapa kali at least 1 month before Majlis. Supaya comfortable. 
  • 1st time nak letakkan contact lense memang mengambil masa, nak keluarkan pun sama. So sila selalu praktis pakai,supaya pada hari majlis tak laa terbuang masa sejam sebab pakai lense :P
  • Sila maklum kan kaler contact lense yang nak dipakai kepada MUA.
  • Sila pakai contact lense before MUA datang make up.
  • Certain user akan rasa kering mata, pedih/merah mata, tak selesa or rasa nampak 'ring circle contact lense'( solution lense yang bagus adalah penyelesaian.bawa kemana2 anda berada)
  • If tak selesa juga sila pakai eye mo
  • Jangan sesekali gosok mata/ tetidur dengan memakai contact lense .Bahaya.
  • Dalam kotak Solution ada step2 cara penjagaan n bagaimana nak pakai contact lense. Sila ikot! jangan ngelat.^__^ 
Syafa serta kan link- link if b2b berminat membeli contact lense kaler2.

http://www.facebook.com/Xiaored.Ho 
(link Amoi yang syafa jumpa kat tesco )

http://www.facebook.com/album.php?aid=9035&id=100002082198455&fbid=104126256333447

http://www.facebook.com/album.php?aid=79259&id=1642336757

Cuba laa, tak kira apa jenis /brand contact lense yang di pakai ,sememangnya contact lense sangat membantu menaikkan seri wajah pengantin.^__^

Till then,
xoxo

19 comments:

Dr MizEd said...

mmg btul contact lenses bleh bg kite nampak lg cantik.. i suke yg bg namapak mate hitam i lg besar

h e r n y z a r said...

gud tips.. hehe. sonang yo pakai.. pengalaman 5thn pakai lense kemana shj even mndi n kdg2 smpi bw ke tido.. x pasan pakai lens.. hehe..

LisaLisut said...

dulu i kerek tak nk pakai lens kononnya.kalau nk pakai pun nk pakai hitam,brown,honey,hazel or grey saja.last2 skrg rs wajib pakai sbb nk cantik.hahahaha.

tapi tapi tapi i type yg takut nk pakai dan tak pandai pakai.gaji bulan depan nk try beli 1 n bljr pakai la...jeles tgk org asik tkr kaler mata.hahahaha

tq for the tips cik syafa!

asha said...

tq sharing
memang contact lense ni ada dalam list sy and MUA suruh pakai.hehe.and sy memang tak ade pengalaman jadi bila dah baca n3 nih.level confident sy pun naik.:)

nur aishah bte abd hadi said...

MATA KITA pown kecik
cantik lah
nk try lah :)
biasa pakai contec lens
sebab rabun
tp time stdy lah pakai
skunk da xpakai
hee

"cikkin" said...

thanks syafa..=)
kakak i slalu suro pakai..tapi takoot laa..huahua..

ElyaElmo said...

tescoo mana dear?? cantik laa mata...nmpak besarr kan

Daleela said...

Tapi xbahaya ke yang jenama tak jual di kedai tu ye?

Fardilla Fawzi said...

Wow gojesnya...

before this mmg pakai contact lens kaler2 tapi bukan yang besarkan bijik mata...tapi bila tgk syafa pakai teringin la plak....sgt chatek ur mata...=)

Ainee Cumi said...

Tu lah, lens buatkan kita nampak comel gitu. Yang anime punya version lah. Kak syafa time pakai tu ok tak sebab ye lah tak pernah pakai kan lepas tu pakai. Perghh memang salute ahh

Nadya Zahid said...

syafa-ni brand from korea eh?now mmg trend org pakai lense ni..kwn nad ade pakai..mata jd besar n bulat mcm barbie doll...huhhuh :)

Reen Tart Nenas said...

tp kena hati2 gak, coz ada certain2 contact lenses [especially direct from korea], boleh merosakkan kornea mata. my fren hampir buta sebab pakai lense tu [maybe kebetulan nak jadi kat dia]. apa pun, kena pastikan brand dan juga jenis lenses itu bersesuaian dgn mata. tp mmg chantek pakai lenses :)

Cik Puan Syafa said...

Dr MizEd : btol2..contact anime dpt bantu bg mata nmpak besar.mmg best ^__^

hernyzar : waaah sampai bawa ke tido! dahsat..hati2 ya ^__^

Lisa: syafa pun takot2 gak. tp kawen skali ja kan? nak juga kaler2. tu yg cuba juga tu.Alhamdulillah ok ^__^ cuba la

Cik Puan Syafa said...

asha: sharing is caring kan? igt tau try pakai dlu atleast 1month b4 majlis. mula2 akan2 kekok sket, tp lepas 2 3 kali pakai mmg terbiasa dah ^__^

Cik Puan Syafa said...

nur aishah : try laa my dear, mesti makin cantik bersinar mata u.^__^ gud luck

cikkin : syafa pun takot2 gak. cari macam2 info dlu cara pemakaian, takut beri kesan. alhamdulillah selagi kita ikot step, jaga kebersihan semua akan ok i.Allah ^__^

Cik Puan Syafa said...

elya: cantik kan? alaaa darl tesco penang la

daleela : kena hati2 juga. syafa pun survey, n byk cari info dlu dlm tente..then baru beli ^__^

Cik Puan Syafa said...

Fardilla : btol darling, mmg cantik lense anime. try laaa..skrg ada byk2 kaler n design juga ^__^


Ainee : mula2 pakai mata asik berkelip2..alhamdulillah tak merah mata, pedih ka apa ke.cuma amik masa sket laa nak get use to it. lepas beberapa kali pakai baru rasa selesa.hehe

Cik Puan Syafa said...

nadya : haah..cute kan..ramai pakai version anime. macam2 colour n style. mmg cantik..^__^

reen: nasihat yang sgt berguna. thanx reen!betol bukan semua lense sesuai dgn pemakai. kena check btol2. tak bole beli melulu.

~ mizzAmy ~ said...

amy pun tak pernah pakai. rasa ngilu plak sebab nak kena masukkan dlm mata kan? hehehe... tapi mmg plan nak beli juga nanti one month before the day. hope sesuai lah dengan diri yg x berapa nak comel ni.