♥LOVELY Followers ♥

Friday, December 31, 2010

52 # : Frustrated & Confused

Hye peeps,

Sorry lately jarang blogwalking, tinggal jejak kat blog kengkawan semua.
Im really in frustrated n confused mood rite now. ada banyak benda yang jadi lately.Syafa share dalam entry ni harap kengkawan dapat bagi pandangan apa yang patut Syafa lakukan.

 rasa cam nak bertukar jadi camni dah :(

perkara 1 Vendor A, jumpa secara kebetulan.Selepas bertukar no phone n bisnes kad. Hubungan baik terjalin.Every 2 r 3 days in 3weeks time en vendor akan call nak ajak meet up. berbincang. Bila tanya quot, dia kata bole customise on our bajet.Setelah perjumpaan dibuat berbeincang itu ini.Kami berpuas hati dengan presentation, sehingga ke date ini, 50% bayaran telah dibuat.
tapi apa yang menyedihkan baru2 ni vendor A telah mengemail tunjuk latest produk yang mereka critakan dulu.Turn out ,masyaAllah worst product we ever see.Crita yang dicanang lebih kuah dari sudu.Tapi kami dah bayar??patut bagi peluang betolkan or minta payment balik?

perkara 2: Vendor B, a friend of my lil bro. Memang Syafa sedang mencari2 khidmat ni.Pucuk dicita ulam mendatang.Kawan my bro memang ada buat khidmat ni.N setelah berbincang panjang then difollow up oleh my bro(because satu department kerja).Kami bersetuju n deposit n sedikit payment dibuat begitu juga dengan persiapan yang diminta oleh vendor B semua telah kami sediakan.Tapi after few months, vendor B bagi tau my bro date yang sama tu ada juga org lain booking, so derang tetap akan buat tapi tak seperti yang di expect. Bayaran tetap sama! Huhu my bro suruh Syafa call n borak sendiri tapi hati ku sungguh geram.Minta fiance tlg settlekan. pendapat kengkawan perlu ke idak khidmat ni?

perkara 3:Vendor C, jarak dengan rumah amat laa dekat,hopefully dapat gunakan khidmat Vendor C. berkali2 approach nak jumpa.Sungguh susah.Oneday rezeki kami maybe, dapat juga jumpa. tapi bila berbincang apa yang kita nak, vendor c blur sangat2. 4 5 kali juga dia tanya,tapi Syafa cool je la.maybe ni 1st time dia tengok idea baru.lepas seminggu kami datang balik bayar deposit n sedikit payment. Tapi after months vendor C bagitau dia still blur n minta kami belikan barang2 dia akan tlg buatkan je.Huh? kalu kami ada time bole laa kami beli wat sendiri. sebab kekangan time kami minta khidmat vendor c.tapi turn out camni..Serabut otak fikir.

Yes indeed..my wedding just a few weeks from now.N kesemua vendor ini di bookign before raya puasa.
Tapi disaat akhir macam ni ,perkara2 diatas pula timbul.walaupun kita folow up setiap bulan.Huhu buat makin tense.Duit dah banyak habis.kalu setakat deposit ja takpa..but dah buat payment.Frust laaa. :( Helpp~

Syafa

8 comments:

Aisya said...

dear...klu i jd u pun i amuk...juz left a few weeks to go...ermmm...i think u bertenang...klu vendor suruh kite bli brg sndiri ssh ler sbb ms pn suntuk...
pasal vendor A you should take the deposit back..!!!
psl vendor c to i think x ok sbb nnti dgn u jd pening n last minit takut die bt hal plak...
u try cri vendor lain n klu xde juz give to vendor A n discuss btl2 dgn die..tegas sket..ok dear...

wafa azman said...

hii, happy new year syafa!!

in my opinion:
vendor A:since die sgt cooperative n communicative, rase nye tak salah bg peluang. tp kene makesure this vendor sanggup untuk tukar jd yg mcm both of u nak. explain n discuss btol2..

vendor B:ask for discount!!!mane bleh harga same tp service not 100%. if taknak kasi discount, tukar je. ;D

vendor C:explain to the vendor that both of you r too bz. if she/he still blur, ambik blk duit n syafa buat je sdiri..hehe maybe u can ask ur cousins or bestfreinds unt tlg.

wish u all the best!! ;D

ElyaElmo said...

dear...biasa laa..vendor2 ni..mesti nk cerita gempak2 nyeee...tapi, bileee tgk hasil...dukacita jee kann...
tape, u kene jujur jugak dgn mereka..jgn diam kan diri..k :)

Cik Belle said...

vendor A: kalau u boleh mintak deposit and cari pengganti lain, sila berbuat demikian. kalau takde pengganti lain, kene selalu tanya die, apa perkembangan and kalau boleh, tunjuk gambar. *i blur apa servis vendor A ni*

vendor b: asked for discount! *blur jugak servis apa* kalau photographer, please, cuba cari lain! mintak balik deposit! sebab gambar memainkan peranan yang sangat penting! =)

vendor c: provide gambar untuk die tiru sebijik-bijik. =) atau, u lukis and provide details semua lengkap2. part mana yang die blur tuh, u tolong clear kan die.

hopefully, semuanya berjalan lancar. =)

anaztasias aira said...

dear : beranikan diri suara apa yang u nak. dah bayar kan. bagi dia faham betul2.. kadang2 dorg ni ckp jer lebih. aish kalo i pun mesti tensi sgt2.. be strong okeh !

realriyana said...

A: nak teka la vendor apa? pelamin/dewan nya deco eh. huhu sukati je tekateki. rasanya syafa kena cakap betul2 sampai kita dapat apa yang kita nak sebab dia pun slalu ajak berbincang kan. customer always right!

B: setuju dengan cik belle.kalau photo/video, baik cari orang lain kalau dapat..

C: mintak tolong sedara2 yg ada bakat buat kalau syafa dah xdak masa... insyaAllah, sempat je..kadang2 yg tak dirancang pun akan jadi cantik jugak :) percaya kebolehan diri sendiri! hihi

just my 2cents! :)goodluck syafa..

Q said...

Hi Syafa,
Sabar yer..dugaan..q nasihatkan yang mn dah byr tu, teruskan tapi berterusterang dengan apa yang kita nak..CUSTOMER always right..kalau tak puas hati, mintak discount...tapi lagi baik kalau mintak balik semua deposit and cari vendor lain..kalau nak cari area penang, hope syafa can email me which venfor yang syafa ambik so that i can suggest u vendor2 yang lain...gud luck ok..:)

CikSyafa said...

tenkiu sooo much all my dearest darling for all ur support.

Syafa cuba settlekan sket2 pasal vendor2 ni.
venodr A:baru2 ni dah jumpa.i.Allah ada jalan kot..
vendor B:akhirnya setelah berkali2 call.tetap dengan price yg sama.dah cancel tros.
vendor c:mansyaAllah sungguh laa bz org ini.hope dpt jumpa secepat mungkin

tengs semua..reaaly appreciate.Hugs semua **