♥LOVELY Followers ♥

Thursday, December 16, 2010

46 # :My dessert bar ideas

Hye peeps,

Igt lagi tak entry Syafa pasal Choc fountain?

Syafa propose kat En Tunang, n Alhamdulillah, dengan pertolongan b2b semua banyak contact no n quot yang Syafa dapat.Trillion tenkiu darlingx! Really apprecite it!
Semua discussion dengan vendor2 Syafa serah kat En Tunang settlekan.
However after bebincang2 pro n cons,kami terpaksa menolak idea choc fauntain atas beberapa sebab

** all vendor from KL(south) Penang tak da. kena order dari sana.
**harga 3 -4 tiers above RM3++ n above depends on quality
**not include with choc ( need to paid seperate  cost another Rm 2 to 3++)
**if beli, kena ada crew yang tolong monitor,karang ramai yang pulas2 rosak plak susah.
**mesin tu ada pelbagai size, if sederhana just bole tampung 100- 200 px ja kalu tak salah.huhu tak sesuai untuk majlis jemputan ramai seperti wedding.
**if letak kat meja beradab, pengantin makan nasi pon control.sempat ke nak bantai choc?huhu

So tiada laa fountain idaman ku.Patah laa hati...
Tapi...
Jeng jeng

Di gantikan dengan candy table ^___^ hip hip hoorey
I.Allah DIY sendiri candy table bersama crew2 hehe

meh tengok idea deco candy table meh



Syafa dah beli candy zaman kita dolu-dolu.Yup idea for my candy booth, candy zaman 90 an.Meh tengok meh :

1.Smarties bentuk 8
Haha, cukup suka smarties bentuk lapan ni, yang best tu kaler2...uiiish dulu 20 sen j kalu tak salah.

2. Gula-gula nano nano
Dulu mesti ada iklan dalam tv nyanyi lagu nano nano ni , haha...rasa masam, masin ,ujung2 rasa manis. Sekarang ada lagi tak?Syafa tak jumpa plak kat kedai tu...

3. Gula-gula udang

Uiiish pemes ni, Syafa panggil gula-gula udang sebab dekat pembalut ada picca udang.haha!my perebet nih.sbb plastic bungkus dia yang kat dalam tu bole makan.hehe

4.Gula-gula arnab

Yang ni paling laa peberet! Gula-gula arnab.Rasa dia cam susu sket n plastik bungkus pun bole makan. Ingat lagi dulu keluar pintu pagar meluru teros kat lori jual gula2.mesti cari gula2 ni.haha

5.Lolipop

Rupa lolipop zaman kita kechik2 dulu. Ada banyak flavor.Makan yang ni memang uji ketahanan gg.Punya laa liat Ya Rabbi.Tapi ku suka, ku beli juaa :P

6. Candy
Yang ni pulak cam ala2 sugus kan. tapi panjang laa , n oso menguji ketahanan gg. Syafa suka sebab banyak flavor, n murah...kalu tak salah 20sen ja sebatang.

Tapi kalu b2b ,tak berminat dengan idea candy booth, bole cuba idea2 lain cam,
Fruit bar - memandangkan buah buahan kan pencuci mulut.Tambah pulak time wedding Syafa Chinese New year,haha kang ku letak sebukit limau mandarin.hurmmm not bad idea rite?


Kalu buah2 macam2 jenis ni , patner pulak dengan kuah rojak ...wow sodap nih ^___^ aiseh terlioq plak.

Donut booth-How about donut? donut kecik2 je...deco?bole ja kan dipping sendiri, a day before wedding.kaler2 waaah cam best je ni.Cost pun amat laa berbaloi .Tempah donut comel2 sebijik 20-30sen.Jimatkan!

Amacam ok tak idea? ermm ini just sebahagian, yang Syafa terlintas n pernah lihat masa blogwalking.If tak da pun tak pa, just stick dengan booth laksa, bihun ,teh janda, cendol (selalunya wedding mesti ada, oso my feveret ^__^)

But why not if wedding kita ada kelainan? Kan kan ^___^ 

p/s En Tunang kata mesin tu akan dibeli juga nanti, untuk kegunaan majlis kecil2 an di rumah..hehe  ^___^

Till then,

xoxo

19 comments:

"cikkin" said...

hye..thanks for sharing the idea..=)
hmm tgh bepk2..mcm nk buat juge satu daripadanye..=)

natrah jaafar said...

waaaa...sukenye candy tu semua..zaman sekarang susah nak cari tu..godd idea syafa..bravo..hehehe..

wafa azman said...

120 marks for all the old school candies!! semua pn sedap.. wish u all the best!

PurPLe LaDy AiFA said...

cik syafa,
kat mne nak beli candy2 secara borongan kat penang neh ek? xde idea kedai borong makanan ringan di mana...

ohh, nano nano my feveret! banyakk jual kat stesen minyak and stesen bas.. heh

Illi Hzbull said...

Best2!
Illi ade pg wedding blogger, Miss Elly dia buat candy buffet jgk..n candies from the past! Zman kanak2 dolu pnya makanan...comel n seronok..smbil2 mengimbau kenangan lamaa..hehe. Illi nk candy buffet jgk utk engagement, tgk cmne budget! hehehe

Mai Sakurada said...

wahhh.. gula2 udang. terkenang zaman kanak2 dolu-dolu.. ekeke.. dia punya 'pembalut' kat dlm boleh makan lg.. =)

Xora said...

saya suka gula2 rabbit tu. dulu cuma makan pembalut dia aje gula2 dia takmo makan :P

lovelyadibah said...

suka tgk gula2 zaman kita kecik dl..:) paling suka yang udang 2..:)hari2 beli masa dba nek bas g skola agama :)

iedayah said...

wah..mesti meriah gile majlis syafa nnt kn..=)

CikSyafa said...

cikkin: ur most welcome my dear, jom2 kita wat sama2 ^__^

CikSyafa said...

natrah :thanx my dear..muuaaahx ^___^

CikSyafa said...

wafa: oldskool candies the best...mgingbau zaman kita dulu kan..hehe thanx my dear ^__^

CikSyafa said...

Pn Aifa: darlingx,Syafa jumpa kedai borong ni kt seberang. mmg harga best gila. nanti Syafa reveal k ^__^

CikSyafa said...

illi: waah review yg baik..best kan?hehe jom bat jom. bajet kecik ja darlingx...siyes.try laa ^__^

CikSyafa said...

mai: haah oso one of my feberet! dulu beli semata2 plastik tu bole makan hahaha.

CikSyafa said...

Xora: haha..my dear,ni mesti case beli sbb pmbalut bole makan..cute la ^__^

CikSyafa said...

adibah: kan kan...depan gate skola dulu ada lori candy, bunyi loceng haruss singgah lori b4 balik haha.duit saku save nak beli candy ja..

CikSyafa said...

iedayah: i.Allah, hope semua berjalan lancar ^__^

erin moshimoshi said...

wahhhh dapnye ... mna x buat review candy buffet ke kak ?