♥LOVELY Followers ♥

Monday, December 6, 2010

41 # : Doa Awal dan Akhir Tahun

Salam b2b semua..

Sempena Menyambut Awal Muharam yang bakal tiba, Syafa share doa2 yang bole dibaca ketika menanti Tahun Baru

DOA AKHIR TAHUN

 Doa ini dibaca sementara menanti waktu Maghrib pada malam 29 Zulhijjah. 
Segala puji hanya layak untuk ALLAH, TUHAN semesta alam. Selawat dan salam ke atas Saidina Muhammad dan juga keluarganya dan juga para sahabat seluruhnya. Ya ALLAH, apa-apa kami lakukan pada tahun ini yang sesetengahnya ENGKAU larang dari kami melakukannya sedangkan kami belum bertaubat, dan ENGKAU pun belum meredainya, walaupun ENGKAU belum mahu melupakannya, namun ENGKAU masih mengasihi kami setelah menghukum kami, dan ENGKAU masih menganjurkan kepada kami supaya bertaubat selepas kami melakukan maksiat, maka dengan ini kami memohon ampun, maka ampunilah kami. Dan manakala apa-apa kebaikan yang kami lakukan mendapat reda-MU, ENGKAU janjikan pula pahala untuk kami, maka dengan ini kami memohonnya kepada ENGKAU wahai TUHAN yang punyai ketinggian dan kemuliaan, terimalah apa-apa dari kami dan janganlah ENGKAU kecewakan harapan kami ini. Semoga ALLAH merahmati Saidian Muhammad dan kaum keluarganya, juga para sahabatnya. Dan sekali lagi ditegaskan segala puji hanya layak untuk ALLAH, TUHAN semesta alam.

-------------------------------------------------------------------------------------

DOA AWAL TAHUN

Doa ini dibaca selepas Maghrib malam 1 Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata, “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaanku pada tahun ini kerana ALLAH telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah syaitan.”

Segala puji hanya layak untuk ALLAH, TUHAN semesta alam. Selawat dan salam ke atas saidina Muhammad semulia-mulia Rasul dan kaum keluarganya, juga para sahabat seluruhnya. Ya ALLAH, ENGKAU-lah yang kekal, yang sedia ada dari awalnya lagi, dan ENGKAU-lah yang mempunyai limpah kurnia yang besar dan pemurah yang melimpahi, maka pada tahun yang baru menjelang ini, kami memohon benteng perlindungan dari gangguan syaitan yang direnjam dan pemimpinnya, juga tentera-tenteranya. Juga minta bantuan dari gangguan nafsu amarah yang sentiasa mengajak kepada kejahatan, dan dipohon pertolongan dengan apa-apa yang boleh mendekatkan aku kepada-MU wahai TUHAN yang punyai ketinggian dan kemuliaan, wahai TUHAN yang amat Mengasihi. Dan semoga ALLAH rahmati Saidina Muhammad, Nabi yang ummi dan kaum keluarganya, juga sahabatnya. Dan segala puji-pujian untuk TUHAN Semesta alam.

-----------------------------------------------------------------
(Sumber sini)

Selamat Menyambut Tahun Baru semua, azam tahun baru Syafa, after penghijrahan nanti (lepas tawen) ingin lebih mendekati agama suci kita. n menjadi Isteri dan Anak yang solehah .amiinn...

Semoga Tahun yang bakal mendatang ini adalah lebih baik dari tahun sebelum2nya ^__^

4 comments:

anaztasias aira said...

Ameeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen =)

cik syahira said...

assalamualaikum ciksyafa,

saya tag kamu tau.

CikSyafa said...

ana :thanx ^__^

CikSyafa said...

syahira :tag?gulp...hehe sat check p amik ye ^___^tenkiu my dear