♥LOVELY Followers ♥

Friday, November 26, 2010

37 #: Bunga Telur pilihan

Hye peeps,

Syafa blogwalking hari ni, mencari bunga pahar. Bunga pahar / bunga telur sama je la kan? Ada beza ka? haha ntah Syafa tak tau. Tapi kalu pegi kenduri kahwin first skali Syafa aim bunga telur!muahaha


Bunga telur sekarang ada banyak version, dulu pakai telor rebos,pastu ada yang letak gula2, n sekarang pula ad yang letak telor pindang.(maybe kat selatan je ada, kat utara tak nampak plak telor pindang)
Syafa suka bunga telor, colourful! cantik sesangat.

Tapi untuk kenduri sendiri Syafa terlepas pandang atau lebih tempat tak terpikir langsung!huhu...kebetulan mama terkeluar crita bab bunga telur,baru teringat sendiri punya kenduri talak bunga telur lagi uuisssh. Sorry mama,cheq terlupa!

Mula la sesi blogwalking dengan sepantas kreta f1!wooooshhh

Bunga dip





Bunga artificial

Bunga songket
(source semua dari encik google yg baik hati)
Huhu tengok bunga2 ni rambang mata betul.Mana satu pilihan kengkawan semua?

Bunga dip- sangaaatt gorgeous! lawa laaa...tapi dengar crita agak mahal juga bunga ni..betol ek?

Bunga artificial- yang ni sangat shuweet!Jatuh hati juga.She use orkid.somethin unique

Bunga songket-  wow...tak pernah tengok lagi bunga pahar orkid.Mesti mahal kan..huhu

Syafa cari bunga telur untuk pelamin ja.sekadar cukup syarat.Tak nak wat banyak2 juga risau membazir(sebab doorgift pun ada Syafa sediakan) hurmm maybe dalam 100-200 pc je kot.Ok tak? Sedang memikir kan bajet.
Brapa bajet yang perlu untuk bunga telur ek?
Kengkawan boleh bantu Syafa tak?
Really appreciate it ^___^

Thanx in advance ^___^

22 comments:

makcik rokiah said...

hye syafa :)

ade mcm2 bunga telor n bermacam2 lar harganya.. kalau kat air hitam yg cik kiah dah tawaf pat blas kali tu *tipu* dari harga rm0.75 ke rm15 sebatang..had rm15 tu mmg super gojes, dawai besi keras reben banyak!

tapi kalau yg lebih ekonomi boleh beli 3 kotak rm100 atau rm90 pun ade satu kotak ade 50 pcs..

kalau nak DIY pun bole mungkin save sikit..dan lebih excited lar sbb guna hasil tangan kite sendiri..

gud luck eh, jgn tepuk dada tanya selera..mati wooo duet nak pakai byk ni kan kan kan heheee :)

lina said...

hai syafa,

rasenye beza bunga telur ngan bunga pahar, bunga pahar grand sikit kot sbb nak letak kat pelamin.

dulu masa adik i kawen 3 years back, harga bunga pahar rm 2. nowadays mcm lagi mahal kot. Tapi if u nak bunga telur biasa2, rm 1 ada kot. tgk jugak design dan material bunga pahar/telur tu.

Cik Belle said...

bunga songket dalam rm25+++ satu.. bunga dip boleh dapat bwh rm10.. tapi lagi cantik mmg mahal la.. =) artificial murah lagi. =) kene pandai cari, jalan-jalan banyak2. =)

yUmIe said...

Hurm if u plan to buy yg ready made, u have to spend more klu nk bunga pahar yg cantik.klu budget u below then RM2,i'm not sure u can get what u want or not..
Bunga dip,so far yg i pernah survey plg murah pn RM2.50 sebtg.for me bunga dip xcntk if kurang meriah..hehe.
my mom buat sndri bunga pahar stokin.Cost around RM1.50 sebtg..i survey kt kedai, klu nk yg meriah,bunga 2-3kuntum secucuk bunga pahar tu cost die around RM2.50 jgk ke ats.ade i jmpe 1 kotak(50pcs) - RM90..huhu.tp klu u just nk 100 pcs je,mayb ok kot u beli sndri.mcm i nk 300.thats why my mom decide buat sndri=)

iedayah said...

dear..dip tu if wat colour putih mmg pki byk ckit budget.sebb if trlalu cair sgt x cntik.tp tuk wrne lain sgt2 jimat n mudah..men celup2 tu yg best dear..=)

cha said...

hi dear, i singgah jom share info. i pun neves ni tak lama lg big day huhu. i follow u and dh letak link u dh :)

http://whitewallsofhermind.blogspot.com/

tentang kita said...

mmg cantik..
i ada tengok kat kedai kat bawah semua house
mmg rambang mata la
especially yang kristal..mmg kiut sebab ada crystal butterfly and add up with polka dot organza ribbon
mmg meletups

tapi tengak pk pat ploh kali sebab harga dia boleh tahan jugak la..
takut lari budget
hua hua hua

Dita Lolita said...

bunga songket mmg mahal tapi tantek.. :)

Ciksue said...

sue pun just plan letak bunga telur around 100 utk pelamin jer..huhu
kat klantan bunga stokin blh dapat harga 90sen satu batang

CikSyafa said...

cik kiah : erk 15hengget sebatang pon ado?huhu tu laa nak DIY tangan keras,nak membeli bajet ciput ja..memikir lagi ni!nak p tawaf cam cik kiah juga la =)

CikSyafa said...

lina: tu la kan...makin mahal.tapi kalu around tu je harga bole lagi kot?rugi tak kawen awal dulu muahaha!

CikSyafa said...

Cik Belle :erk 25 hengget?pitam kejap** tu laa,Syafa dpt quot dr blog2 tu pon around that range utk bunga dip.

nampaknya kena p teropong lagi ni hehe thanx my dear =)

CikSyafa said...

yUmIe : waaaah...lalingx ai tempah ngan mama u je laa bole?wink wink** hehe

CikSyafa said...

iedayah: ooh dia ada cara celop ek? meanin yang nampak ala2 lutsinar tu kurang celop ek?

uiiish nampaknya Syafa kenakhatam dlu baru bole pk nak DIY

thanx lalingx for the info!^__^

CikSyafa said...

cha :yeay i link u tooo.salam kenal jiran baru ^__^

CikSyafa said...

tentang kita: my dear,hihi sama laa kita...jadi rambang mata dah ni asik tilik bunga ja...haha.

jom2 survey lagi ^___^

CikSyafa said...

Dita lolita: kan...terpegun masa googeling1st time nampak terpaut.tapi harga xsempat paut haha :P

CikSyafa said...

ciksue:wow..murah laa my dear! ok take note cari bunga stoking plak..hehe thanx my dear muuuaaahx ^___^

cik syahira said...

assalamualaikum ciksyafa,

telur pindang memang biasa digunakan di sebelah selatan. kalau tak buat tu macam pelik je. hi2x

:)

MASNIEZA SHAHIDA MUSTAPAH said...

dear try g ssf..i beli kat sana..rm1.80 sebatang..murah+cantik..kat ssf bunga telur dia mmg cantek2..i lucky sbb jumpe bunga yg cantik + murah kat ctu..utk sanding i letak 100pcs..mlm berinai lak letak 50pcs..tp utk mlm berinai i..bunga telur tu beli kat nilai..kedai tu nama love xsilap i..50pcs=rm100..ni bunga gantung tu..

CikSyafa said...

cik syahira:ooh mmg kewajipan kt selatan pakai telor pindang ek?igtkan baru je start trend haha.tq for the info ^___^

CikSyafa said...

Masnieza: betol ka my dear?waaah nak p terjah ssf tq for the info ^___^