♥LOVELY Followers ♥

Monday, November 8, 2010

28 # :Majlis Pertunangan +Adat

Holla b2b,

Pernah dengar tak pepatah biar mati anak,jangan mati adat. Yup itulah pepatah yang mama sebot pada Syafa time Syafa tolak permintaan mama untuk teruskan adat2 org tua2 kita.Kiranya tak yah laa risik kaa tunang ka…teros kawen bole? :P ..hehe konflik mama n anaknya yang degil.Entry kali ni panjang sharing tentang adat n Majlis Pertunangan.

Merisik dilakukan sebelum bertunang (Adat).Untuk bertanya khabar sama ada si comel dah berpunya ke tak.Meaning nak tau status,sambil2 nak tau korek2 latar belakang family perempuan…hehe.

Masa Syafa dulu,merisik hanya sekadar pejumpaan 2 family,tak da wakil berpantun ka,boria ka,tak da ye.Just lawatan muhibbah n sambil menikmati juadah minum petang…muahaha!rock tak? :P

Selepas dirisik dan dipinang oleh keluarga en tunang di awal taun.Tarikh pertunangan terus ditentukan dan dipersetujui oleh kedua2 keluarga.
 Tepak sireh dibawa. ketika merisik,ni adat ye, menjadi simbolik orang tua2 kita, if pihak perempuan menerima tepak sireh tu.,bermaksud menerima pinangan yang diberi.Ada juga yang membawa buah tangan n cincin belah rotan(cincin emas kosong  tak da ukiran).  Cincin di sarung tanda cik comel tu dah di chup oleh family si encem.

Selepas pinangan diterima,Majlis pertunangan akan diadakan.Yang ni bole dikatakan nak chup secara official,hehe.Majlis pertunangan Syafa yang berlangsung pada 6 JUN 2010 ikut adat orang di utara(Pulau Pinang) .
Hantaran yang dibawa seperti yang dpersetujui,kedua2 belah pihak.Bagi adat di utara, time bertunang hantaran terdiri dari manisan sahaja(choc, gula2, kek,buah,tart,muffin..ect) .En Tunang bagi hantaran ais krim vianetta kat Syafa!haha…semua pakat tenong hantaran tu ingat bantal..rupanya ais krim!teros hangkut masuk freezer.N Syafa juga dapat cili!hah amik sejibik..bole cili mulot sapa laser!hihi
Tak tak…sejenis kekacang didalam luarnya dibaluti agar2..merah n hijau..so nampak sejibik cam rupa cili.Kreatif betol!

Ok selingan... nak tengok baju e-day Syafa?..jangan gelak ok!saya tak cantik..bole skip ye jangan tenung2.malu huhu

 Ok muka cuak,huhu...fokus pada Baju PINK hehe & bunga tangan DIY butterflies n kristal(chewaah :P)

Wajib ada ketika Majlis pertunangan adalah tepak sireh.Sekali lagi ianya adat!Pihak lelaki akan bawa Sireh Junjung,manakala dari pihak perempuan adalah sireh menunggu.Hah mesti ada yang Tanya apa sireh menunggu tu?Sireh junjung?

Sireh junjung :Yang tinggi cam bukit tu…kena complete ya dengan kapur,pinang,gambir ,cengkih n seangkatan.Dibawa oleh pihak lelaki.Wajib diambil…tanda simbolik untuk sempurnakan majlis.

Sireh menunggu:Untuk tunggu sireh junjung yang dibawa pihak lelaki.Nak buat tinggi cam bukit pun boleh..atau sekadar tepak sireh dengan beberapa helai sireh,kapur,gambir,pinang,cengkih n seangkatan

Apabila pihak lelaki beri sireh junjung, wakil pihak perempuan akan menerima atau saling bertukar sireh junjung.Mana2 pun boleh.Kes Syafa, nenek just terima sireh junjung tu.Sireh menunggu tu tak bagi kat pihak si encem.sebab sekadar adat je ye.(ada certain case pihak lelaki lupa bawa sireh junjung.So bole bagi kepada pihak lelaki sireh menunggu tu supaya majlis complete.)


 Clock wise: tepak sireh aka sireh menunggu,bunga rampai,gula halus dalam bekas biru,air mawar

Upacara sarung cincin pertunangan.Selalunya wakil dari pihak lelaki iaitu si ibu akan menyarung cincin kepada jari manis bakal menantu perempuan.Tangan kiri ke tangan kanan?Dulu ada gak Tanya kat kawan2  tangan mana ni nak bagi.Tangan kanan ye.Jangan bagi tangan kiri…

Majlis pertunangan selalunya si ensem tidak turut serta.nama pun adat kan?So wakil dari pihak si hensem je datang.Tapi Syafa dah pakat dengan adik bradik n uncle suma…muahaha.Lepas upacara sarung cincin, uncle Syafa(wakil /jurucakap bagi pihak Syafa) kata bole paggil si ensem masuk..so kedua2 kami sama2 dirai ketika majlis pertunangan.(hehe  yang ni tak ikut adat lalala ^___^)

Ok lagi satu Upacara suapan manisan.Hah apa tu?diulangi adat j ye.Wakil dari kedua2 belah pihak si ensem n si comel perlu menyuap manisan kepada si comel yang ditunangkan.Manisan ada banyak jenis yek… gula halus, madu, susu pekat/susu dengan roti (ikot kepercayaan adat family masing2) Sebab kedua2nya dirai,
Syafa dan tak terkecuali en tunang pun disuap gula…hampir berkilo2!!
Muahaha tipu sungguh! nama pun adat,so sekadar sejemput gula je…ok pada b2b yang bakal bertunang kalu nak ada adat suap gula sila letak sudu kecil n tolong remind untuk suap sejemput je!(jangan pi letak sudu besar!)imagine yaa…kalu satu sudu penuh x 6 org..mau kencing manis!!Itu yang berlaku bila En tunang di suap besudu2 gula.Jenoh telan! Geli hati adengan tu..haha.

Adat resam sememangnya tak lekang dari budaya  kaum Melayu .Terpulang bagi semua samada ingin teruskan nya atau pun tidak.Ada yang berpendapat adat  tu kolot.Bagi Syafa, sekarang lebih berfikiran terbuka..if  masih belum langgar hukum agama,  why not diteruskan?bole bawa berbincang.

Oh lupa plak...lepas habis majlis sireh junjung tu wat ap?Makan ye!!Syafa kena paksa rela makan..(petua dari nenek Syafa : kepada yang belum berpasangan...kalu nak cepat jodoh,sila makan sireh dari sireh junjung/sireh menunggu)

Akhir sekali terimala Pelamin Syafa yang tak seberapa.(simple ja...Atas pelamin ni Syafa n En.encem officially bertunang...sungguh memorable!! )


 ni picca pelamin belum habis di deco

Ok till then..
xoxo

18 comments:

MarelFira said...

serius, tersangat2 cantik time akk bertunang, super duper awesome!!

everything is so beautiful dear...

already folo u...

iedayah said...

wa..bestnye..siap ad bunga rampai ..=)

Syima Syaz said...

salam...
thanks sgt2 for the info.saya bab adat ni memang zero!
thanks sgt2

.::DinCma::. said...

sweet sgt majlis pertunangan kamoo..
suka;-)

ciksue said...

dear...br tau dari DinCma,we both share the same wedding date...hehe...

already folo u dear...salam perkenalan..

CikSyafa said...

MarelFira : huhu blushing...thanx my dear ^___^


iedayah : hehe...bunga rampai act tak dirancang.pagi tu nenek bawak huhu..kalah pengantin siap air mawar bagai...haha

CikSyafa said...

Syima Syaz : ur welcome my dear..sharing is caring,Syafa pun still blaja lagi bab2 adat ni. klu ad info share2 laa ye ^___^


DinCma : thanx my dear ^__^

CikSyafa said...

ciksue: yeay...bole wat preparation sama2 ^___^ salam kenal jiran

realriyana said...

wahh meriah nya bertunang. yana mmg buat simple habih, baju kurung pahang beli siap je, xde pun pelamin bagai.. x sempat sangat la..balik malaysia bulan puasa, makcik masuk hospital,mmg kalut jugak. mmg ala kadar.huhu.tapi takpala, asalkan dpt betunang. hehehe.tp tu la, tunangnya tak mai pon T_T sedih jugak, family dia x bg pi. tapi family yana sbnrnya ok je sbb sedara2 nak tengok mana tunangnya. hehe.later2 la kenal. ;p

CikSyafa said...

realriyana : my dear,kecil besar majlis bukan ukuran...yang penting dah bertunang kan?hehe,kenduri kawen nanti plan betul2 ^___^

ElyaElmo said...

syafa...cantik laaa pelamin...majlis malam ye??

CikSyafa said...

Elyaelmo:tenkiu my dear..haah majlis malam.
Pelamin just sewa pentas n tiang untuk bunga.lain suma DIY by my family.^___^

dyn said...

cik syafa org penang gak ke? hihihi area mana?
cantikla pic tunang..buatla post e-day cik syafa nak tgk heeee...

CikSyafa said...

dyn org penang gak ker?yeay!area byn baru.dyn area mana?
huhu..eday post i.Allah ada time Syafa try kumpul balik info.^___^

dyn said...

frm k.bts..recently dok kat usm dekat la...seronok ada b2b blogger lain gak around here...yeay..

CikSyafa said...

im ex usm tu..haha masyaAllah..rezeki kita la kan nk tjumpa dlm cyber.

aNis LeMoN aBu said...

oh xlama pun majlis ni. xterlambat lagi agaknya nak cakap congratS! cantik pelamin syafa tu. mine, nak diy letak lampu2 tu tapi xde idea nak wat cane. hm idea syafa ni.. cedok sket ek =)

oh ya. nasib syafa bagitau pasal tangan kanan tu. sebenarnya confuse jugak nak bagi FMIL tangan mana.

TQ tq~! hee~

Noorhasmira said...

cik syafa, nice blog. tetiba boleh tersampai n terjah blog cik syafa pagi2 nih.
pelamin tunang tuh cantek. pandai DIY pulak tuh.
nanti buatla entry ttg DIY pelamin tuh.
ceq oghang penang jugak nih. student usm lagi. hahaha
seronok dpt jumpa b2b org penang.
My Dreams "Wedding" ~Ceritera Cik Mira~