♥LOVELY Followers ♥

Wednesday, October 6, 2010

8 # : Tips pakai inai merah n lasting

Hye  peeps,

This weekend Sya balik kg..ada kenduri doa selamat untuk tok n auntie yang akan pergi menunaikan haji.Auntie awal dah siap tanya nak pesan apa2 ka nak mintak beli dari sana.Opkos air zamzam mesti tok akan beli punya la kan...fikir2...teringat inai mekah.
Taun lepas parents kezen pegi wat haji lupa nak suroh belikan, seb baik dibeli juga tapi tiub punya..n kezen kawen baru2 ni...Sya tolong dia pakaikan masa majlis berinai..tapi tak memuaskan hati Sya.Napa?Meh nak kongsi crita meh...

Dari pengalaman Syafa pakai inai sejak kecik lagik.
  • Inai pokok/daun :Ada jenis ya...certain daun memang merah.tapi ad certain2 daun kaler dia merah nak ke oren.Leceh sket sebab kena tumbuk halus/blend ja.Pakai kejap ja pon dah nampak merah n tahan lama 3-4bulan camtu kalu tak salah.Cuma prob sebab susah skarang nak jumpa pokok inai.
  • Inai serbuk : Merah n senang nak apply...just bukak paket tuang dalam bekas n campur air suam tros bole apply.If nak kurang merah,cam kaler oren2 tu...setengah jam- sejam dah bole bukak.Lagi lama lagi merah ya.Tahan lama 2-3 bulan jugak.Senang nak dapat,cari kat kedai india pon bole.
  • Inai tiub : Mudah nak apply ikot ja peraturan kat kotak tu.Dalam 15min k 30min dah merah.tapi jangan terlajak pakai lebih dari sejam..gerenti hitam burok!Inai tiub ni tak tahan lama.Dalam masa sehari bole nampak kaler makin fade..
  • Inai kon :Slalunya butik2 or pengukir inai pakai.depends on jenis brand ada yang merah ad yang oren.Tapi kena hati2 sebab ada yang pakai bahan chemical.effect kulit gatal or mengelupas(org kata...Syafa no komen sebab alhamdulillah still slamat lagi)Tahan paling lama 2bulan.
Tips nak pakai inai?
  • kalu guna daun inai, jemur dulu sampai kering then blend/tumbuk dengan gambir/arang,nasi sket(untuk bagi lekat),perahan limau.
  • kalu pakai serbuk, prepare dari petang( atleast 2-3 hours before apply) if nak pakai malam.Letak perahan limau ( bagi tambah berkilat kuku).Tujuan kena prepare dari awal supaya inai tu betol2 sebati dengan peahan limau baru kaler merah nyala...hehe~
  • Inai tiub or kon tips kawan Syafa bagi, sebelum apply...sapu minyak /minyak cap kapak then baru letak inai.
Cara Syafa pakai inai senang sket kot, dulu prefer pakai inai pokok( tok tolong tumbuk pastu malam semua suku sakat wat aktiviti pakai inai beramai2 sungguh best!).tapi skarang beli yang serbuk ja(if dapat inai mekah adalah sangat bagus!!)
Petang bancuh serbuk inai dengan air teh.(air teh panas okeh tapi tak da gula punya.Buat air just untuk mix dengan inai sampai jadi pes.Guna dalam 2uncang teh bagi kaw2 pekat. n mix dengan air perahan limau nipis.Malam nak pakai sapu minyak cap kapak dulu.n b4 kering apply lagik skali minyak cap kapak.Dan kering baru cuci.Sure merah menyala!Cuba la..hehe~



Sumber dua2 dari hencik google

Sangat cantik dua-dua ukiran or without kan?huhu tak sabar nak pakai inai kawen ni.Oh lupa nak bagitau actually suma bahan campuran diatas adalah untuk memerahkan inai ya..kalu takmo pon ok ja.I.Allah akan merah..hehe~tata

8 comments:

~CiK NadiRa~ said...

salam..ola my dear..salam ziarah..hehehe..kalau ira,inai x leh pakai lama2..confirm bertompok2 itam..kenapa ek??heheheh

Kasut Pink said...

kalau sy lebih suke inai daun tp tu la skrg ni ssh sikit nak carik pokok inai kan..

♥Just You And I♥ said...

ira: ola hehe..bertompok ad byk sebab gak...maybe cara apply tak sekata(slalu jadi klu pakai tiub n mmg inai tiub slalunya akan itam)bole try guna lidi bg sekata.if inai serbuk r inai pokok bole letak nasi sket.ada juga sebab lain cth cam kulit kering, peredaran darah.best of luck ok!

kasut pink:haa tu laaa susah kan nak cari pokok inai.nasib bek ada inai serbuk hehe

ElyaElmo said...

Guna dalam 2uncang teh bagi kaw2 pekat. n mix dengan air perahan limau nipis.Malam nak pakai sapu minyak cap kapak dulu.n b4 kering apply lagik skali minyak cap kapak >>>>>>>
Syafa,sapu minyak cap kapak di jari kan??? and before kering apply lagi sekali minyak cap kapak.
maksudnye, apply di jari yg dh ade inai ke??

sorry nk double confirm :D takot tak jd kangg :D

CikSyafa said...

elya: haah jari yg ada inai...titik atas inai yg tak kering lagi tu..i.Allah jadi
gud luck ^__^

Nadya Yusof said...

cantekkkkkkkk..nadya pon xsbr nak pakai inai kawen!hahahhahaha

cheetah driftz said...

Sy pkai inai daun x jd pun.. Kdg sampai xd colour..mcmne nk buat. Sy x jmur pun daun tu. dapat trus tumbuk letak kapur msk sikit. pastu pki smlman. tp hasilnya langsung xd ape2..adkh sbb sy x jmur atau sbb letak kpur?.. dlu2 sy buat jd merah. skrg dh x....

Pn Mardhiah said...

Amboiii suka benor dia berinai2.. Sama la kita dulu2..time kecik2 dulu gigih menumbuk2 inai..nk amik inai amik daun yg tua ada bintik2 hitam..katanya tu lg power tp x tau la betul ke tk..tp mmg segala petua humban dlm lesung tu.. Asam jawa..arang..beras..nasi..limau nipis semua ada.. Mujur milo je x masuk..klu tk tmbh gula.dh siap milo perasa daun inai.hehe..

Tp skrg dh mlas tumbuk..amik je inai mekah yg serbuk tu tmbh air, bubuh kt jari sure merah menyala hasilnya..bau pun best.. Korang2 yg merasa nk jd pengantin balik boleh la sms saya 0194344930.. Sy ada la 5 kilo hangkut dari mekah tu.. Sape2 nk terutama B2B tu sila2kan sms ye.. Sementara stok masih ada...